Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: Aktiespararna ratar stabila aktier – trots turbulent augustibörs

”Stockholmsbörsen (OMXSGI) surnade till rejält under augustis första veckor men avslutar med viss återhämtning och verkar landa på en nedgång runt 4%. Med det har börsuppgången för året närmare halverats till 6%. Turbulensen, särskilt på den svenska marknaden, får spararna att nettosälja aktier till fördel för fonder. Aktiehandelns köpsida präglas dels av slutspurten på rapportperioden, dels av bolag vars aktiekurser sjunkit till attraktiva nivåer samtidigt som säljsidan domineras av bankaktier”, säger Felicia Schön, Privatekonom Avanza.

”Börsutvecklingen i augusti fick en tuff start när USA:s sänkta kreditbetyg överraskade marknaden och blev starten på en rejäl rekyl för såväl den amerikanska som den svenska börsen. Rekylen späddes på av den fortsatta ränte- och lågkonjunktursoron som präglar börserna. I USA förväntar man sig att Fed är klara med räntehöjningarna och i Sverige är minst en räntehöjning till inprisad. Trots det fortsätter centralbankerna vara något pessimistiska, vilket oroar marknaderna”, säger Felicia Schön.

Under augusti köper aktiespararna främst Investor, Nibe och Tele2.

”Investor A toppar köplistan för andra månaden i rad, vilket fortsatt beror på att A-aktien handlas till en lägre kurs än B-aktien, en trend som hållit i sig sedan juni. Värmepumpsbolaget Nibe seglar upp på andra plats, sannolikt till följd av ett kraftigt fall efter en delårsrapport som inte nådde förväntningarna. Med det har Nibes värdering kommit ned till nivåer som aktiespararna verkar se som ett attraktivt köpläge. Därtill verkar de fortsatt se betydande köpläge i Tele2 som utöver sin höga utdelning även har sjunkit till historiskt låg värdering”, säger Felicia Schön.

”Låg värdering är det dock inte att tala om för NVIDIA:s aktie som trots ett tresiffrigt P/E-tal fortsätter stiga, bara i år är aktien upp 234%. Förväntningarna inför bolagets rapport under månaden var skyhöga vilket sannolikt ledde till många fingrar på köpknappen, och köparna lär inte ha blivit besvikna av resultatet som levererades”, fortsätter Felicia Schön.

”Profilklädesbolaget New Wave rasade på rapport samt flaggade för lägre tillväxt framöver, men aktiespararna verkar se en uppsida och köper aktier i fallet. Ett liknande mönster ser vi i aktier som Securitas och Hexatronic som av analytiker tippats som aktier med potential. Investmentbolaget Kinnevik, som nu har historiskt hög substansrabatt, köps också av aktiespararna som inte är sena på att ta vara på tillfället”, säger Felicia Schön.

KöperSäljer
Investor AEvolution
NIBE Industrier BSSAB B
Tele2 BSwedbank A
NVIDIAApple
SSAB AHandelsbanken A
Securitas BInvestor B
New Wave BSAAB B
IntrumNordea Bank
Kinnevik BTesla
Hexatronic GroupEricsson BAktiespararna säljer Evolution, SSAB, Swedbank och Apple.

”Månadens säljlista toppas av kasinobolaget Evolution, en småspararfavorit som levererat höga toppar och djupa dalar till aktieägarna. Efter en rejäl återhämtning i början på året har aktiekursen dalat under sommaren. Det faktumet, i kombination med negativa trendspaningar i media rörande bolagets framtid, är troligtvis det som gör Evolution till månadens mest sålda”, säger Felicia Schön.

”Generellt ser mönstret för aktiehandelns säljsida ut att vara en nedtrappning av de stora bankpjäserna och stålbolaget SSAB som setts som relativt stabila innehav under de senaste årens osäkra marknad. Det kan vara början på ett skifte från kontracykliska värdebolag till att återigen öka exponeringen mot tillväxt som kan väntas avkasta högre när ljuset i ekonomitunneln börjar närma sig. Det återstår att se om det är ett för tidigt drag eller om det visar sig vara ett vinnande koncept”, fortsätter Felicia Schön.

”Säljvolymerna i de populära amerikanska aktierna Apple och Tesla beror snarare på vinsthemtagning än reallokering. De båda aktierna har under året stigit cirka 42% respektive 109% och bolagsrapporterna fortsätter dessutom överraska positivt. Sannolikt är det många som frågar sig hur länge den nästan spikraka uppåtgående trenden kan hålla i sig och passar på att ta hem lite av vinsten”, avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
E-post: felicia.schon@avanza.se
Twitter: @schon_felicia