Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

December: Revansch för fastighetsfonder

”Årets sista månad har bjudit på en stark utveckling på Stockholmsbörsen (OMXSGI) som stigit runt 8% hittills i december. I fondhandeln syns tydliga tecken på allt större optimism för Sverige då sparandet ökar i fonder med stor svensk exponering, som investmentbolagsfonder och fastighetsfonder”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

I december är fondsparandet störst i globalfonder, Sverigefonder och småbolagsfonder. Samtidigt syns även investmentbolagsfonder och fastighetsfonder bland de mest köpta fonderna.

”Det sker stora förändringar i fondsparandet efter den starka börsutvecklingen på hemmaplan. Globalfonder är fortsatt den mest nettoköpta kategorin, men har minskat kraftigt till förmån för fonder med svensk exponering där samtliga andra kategorier på topplistan ökar under månaden. Störst ökning ser vi i intresset för kategorin investmentbolagsfonder, som till stor del består av Spiltan Aktiefond Investmentbolag”, säger Felicia Schön.

”Jämfört med förra månaden har fondkronorna som gått till fastighetsfonder mer än dubblerats. Det förvånar mig inte då svenskt fastighetsindex har rusat med nästan 40 procent de senaste två månaderna. Det är en otroligt stark och snabb vändning, och många fondsparare passar på att hoppa på tåget i hopp om att vändningen är här för att stanna”, fortsätter Felicia Schön.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderFöretagsobligationsfonder
SverigefonderRäntefonder i EUR
SmåbolagsfonderLäkemedelsfonder
InvestmentbolagsfonderTillväxtmarknadsfonder
FastighetsfonderEnergifonder

I december säljs främst företagsobligationsfonder, räntefonder i EUR och läkemedelsfonder.

”Fondsparandet i räntefonder minskar. Likt förra månaden tror jag att det beror på omallokering till alternativ som väntas ha större potential för avkastning. Räntefonder är dock fortfarande ett bra alternativ sett till den riskjusterade avkastningen, för den som har en kort tidshorisont eller vill ta lägre risk i sitt sparande”, säger Felicia Schön.

”Fondspararna nettoköper på höga nivåer just nu, vilket i sig innebär att det är lite som säljs. Läkemedelsfonder, energifonder och tillväxtmarknadsfonder är fondkategorier som den senaste perioden presterat mediokert, och även här tror jag på omallokering till förmån för kategorier som anses ha större potential. När det gäller tillväxtmarknadsfonder är kategorin särskilt exponerad mot Kina, där börsen utvecklats svagt under året”, avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
E-post: felicia.schon@avanza.se
Twitter: @schon_felicia