Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Mars: Räntefrossan skapar omvänd bankrun

”Stockholmsbörsen ser ut att sjunka över 4% i mars i kölvattnet av den senaste tidens bankfrossa. En starkt bidragande faktor till årets första negativa månad är det faktum att banksektorn, som väger tungt i index, fallit tvåsiffrigt. Aktiespararna å andra sidan ser snarast ut att köpfrossa i räntekänsliga bank- och fastighetsaktier som fallit kraftigt senaste tiden. Bankerna lockar nästan varannan köpkrona under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 340 200 affärer per dag i mars. Det är samma nivå som mars månad i fjol.

”Mars blev en historisk börsmånad i negativ bemärkelse där kraftig oro för en systemkrasch likt den globala finanskrisen 2008 blossade upp i rekordfart. Det hela tog sin start när Silicon Valley Bank fick akut likviditetskris och kraschade inom loppet av 48 timmar – den snabbaste kollapsen i amerikansk historia. Oron spred sig som en löpeld över världen och intensifierade kundflykten från schweiziska bankjätten Credit Suisse som därefter snabbt gick samma öde till mötes”, säger Nicklas Andersson.

”Amerikanska FED höjde sin ränta med 25 punkter under mars varpå räntan nu är 20 gånger högre än vid inledningen av fjolåret. En sådan snabb höjningstakt går knappast obemärkt förbi. Bankfrossan under mars satte amerikanska tioårsräntan i fritt fall, vilket gav techsektorn medvind och den upplevdes helt plötsligt som mer av en trygg hamn jämfört med banksektorn”, säger Nicklas Andersson.

”Techbolagen har bjudit på en renässans senaste tiden. De aktier som gått bäst i S&P500 sedan årsskiftet är just techbolag. Det är en helomvändning jämfört med fjolåret då Dow Jones överpresterade techtunga Nasdaq med hela 24,3%. Så stor skillnad har vi inte sett sedan IT-kraschens dagar 2001. Ytterligare en intressant spaning är att duon Apple och Microsofts kombinerade vikt i S&P500 nu överstiger 13% vilket är den högstanivån sedan 1978”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Handelsbanken, följt av SBB och Intrum.

”Det går inte att ta miste på den röda tråden bland aktierna som favoriseras i mars. Det är en solklar omvänd bankrun där aktiespararna frossar i aktier som sjunkit kraftigt på grund av den senaste tidens oro. Samtliga storbanker återfinns på köplistan där den genomsnittliga nedgången uppgår till hela 23%. Två av dem har redan avskilt utdelningen men även med hänsyn tagen till detta är nedgången anmärkningsvärd. Uppenbarligen var nedgången lite för stor för att aktiespararna skulle hålla sig ifrån köpknappen, tvärtom investerar de närmare varannan köpkrona under månaden i sektorn”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Handelsbanken AAstraZeneca
SBB BEvolution
IntrumMeta Platforms
SSAB BInternational Petroleum
Volvo BAfrica Oil
Swedbank ANVIDIA
Investor BTele2
NordeaClas Ohlson
SEB AApple
CibusKindred

Månadens säljlista toppas av AstraZeneca, Evolution och Meta Platforms.

”Den snabba börsfrossan skapade goda ingångslägen i många aktier, men köpen måste ju finansieras på något sätt. Här fick många trygga bojar i börsbukten stryka på foten. AstraZeneca, Evolution och Tele2 är några av vinnarna i OMXS30 senaste månaden. Snittavkastningen för hela säljtoppen är 7% och det under en månad där börsen sjunker över 4%, så säljlistan vittnar om vinsthemtagningar för att stuva om mot bankfrossans förlorare. En omvänd bankrun helt enkelt”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


Mars 2023**Februari 2023Förändring månad %Mars 2022Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag340 200322 5005340 9000
varav Avanza 254 100235 3008252 7001

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och Frist North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 610 400
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren