Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Oktober: Aktiespararna ser köplägen i rapportperioden

”Trots ett dystert börsklimat så lockar oktobers rapportrörelser aktiespararna som nettoköper till tio gånger högre nivå än under september. Månaden har bjudit på blandade kvartalsresultat och på både köp- och säljsidan handlas det såväl på rapportsuccéer som rapportras”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

”Oktober ser ut att bli årets sämsta börsmånad hittills med ett fall på cirka 4,5% både i Sverige och i USA. Det är minst sagt en blodröd börs som kantats av osäkerheter på flera håll, men ändå ser vi en stark riskaptit för aktier. Detta beror troligtvis på attraktiva värderingar, samt att bolag visat starka resultat trots rådande lågkonjunktur”, säger Felicia Schön.

Månadens köplista domineras av Investor, Nibe, Swedbank och SEB.

”Investors substansvärde minskade under månaden, samtidigt som VD:n sedan nio år, Johan Forssell, meddelade sin avgång. Det här fick kursen att falla, vilket spararna såg det som ett köptillfälle”, säger Felicia Schön.

”Swedbank och SEB presenterade resultat som var i linje med, eller strax över, förväntningarna, men trots det fortsatte aktiekurserna att sjunka för de båda storbankerna. Det här gör att aktierna anses billiga, och aktiespararna tar tillfället i akt att antingen köpa in sig eller fylla på sina innehav”, säger Felicia Schön.

”Spararna verkar även passa på att dippköpa i småspararfavoriten Nibe och i den danska giganten Novo Nordisk. Det är dock inte bara kursnedgångar som lockar till köp under oktober, på månadens köplista återfinns också Betsson, SAAB och Volvo – alla vars rapporter fick positiva reaktioner av marknaden”, fortsätter Felicia Schön.

KöperSäljer
Investor BAlibaba Group
Nibe IndustrierTelia
Investor ASSAB B
Swedbank ATesla
SEB AEQT
VolvoApple
EvolutionBonesupport
SAABBergs Timber
BetssonMillicom
Novo NordiskTele2Aktiespararna säljer Alibaba, Telia och SSAB.

”Det är minst sagt en blandad kompott på månadens säljlista. När det gäller Alibaba tror jag det handlar om att framtidsutsikterna för den fortsätta verksamheten försämrats, inte minst med den politiska osäkerhet som råder i Kina. EQT har under månaden blivit säljrekommenderad samtidigt som inlåsningsavtal bland de anställda löpt ut, vilket lett till ett högt säljtryck och en pressad aktiekurs. För Bergs Timber rör det sig högst sannolikt om att spararna vill säkra vinster efter att bolaget fått ett uppköpsbud med en premie som fick kursen att rusa över 70%”, säger Felicia Schön.

”Flera av bolagen på säljlistan har lämnat fina rapporter, men nettosäljs trots det av aktiespararna. I flera fall beror det troligtvis på osäkerhet kring huruvida resultatet kommer att hålla i sig. Ett exempel är Telia, vars avgående VD Alison Kirkby har hyllats, och sägs lämna med flaggan i topp efter en stark strategisk omstrukturering. Nu lämnar hon bolaget, och med det även dess framtid mer oviss”, avslutar Felicia Schön.För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
E-post: felicia.schon@avanza.se
Twitter: @schon_felicia