Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Årets stora vinnare säljs av aktiespararna

”Aktiespararna, till skillnad från fondspararna, väljer under september att köpa stora svenska bolag och fyller gärna på extra i några av de bolag som fallit mest på börsen. Även på säljsidan dominerar storbolag, men där handlar det troligen om vinsthemtagning – inte minst för årets storvinnare Tesla och NVIDIA”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

Efter månadens nedgång om närmare 3% på Stockholmsbörsen (OMXSGI) är index inklusive utdelningar nu upp knappt 3% på årsbasis. Även de amerikanska börserna har sett ordentliga fall under månaden, med nedgångar på omkring 5%.

Efter förra månadens nettosälj har aktiespararna under september återigen nettoköpt aktier. Månadens köplista toppas av Nibe, följt av danska Novo Nordisk och Investor.

”Aktiespararnas generella köpmönster under månaden är att köpa storbolag med fallande aktiekurser – som Sinch, Nibe, Electrolux, New Wave och SAAB. Sedan har vi spelbolaget Starbreeze som med en ny spellansering lockade till köp, men istället för en positiv överraskning har bolaget brottats med serverproblem och aktien är ned över 50%. En annan intressant aktie på köplistan är det nynoterade amerikanska halvledarbolaget Arm, som redan ägs av cirka 1 400 kunder på Avanza”, säger Felicia Schön.

”Nibe har fallit över 15% under september och nästan 30% i år och är månadens mest köpta aktie. Aktiespararna verkar se potentialen och det är kanske inte så konstigt med tanke på den relativt låga värderingen”, säger Felicia Schön.

”Danmarks stolthet, Novo Nordisk, fortsätter leverera succé efter succé och är ett av få bolag som stadigt rört sig uppåt under de senaste årens turbulens. Bolaget har uppmärksammats för sin banbrytande diabetes- och överviktsmedicin, vilket har fått börsvärdet att nå den historiska milstolpen ”större än det egna landets BNP”. Bolagets framgångssaga lockar aktiespararna som verkar vilja vara med på dess fortsatta resa”, säger Felicia Schön.

KöperSäljer
NIBE IndustrierSwedbank A
Novo NordiskTesla
Investor ANVIDIA
SinchInvestor B
StarbreezeAlibaba Group ADR
ElectroluxTelia
SAABVolvo B
BolidenClas Ohlson
New WaveAstraZeneca
Arm Holdings ADRSagax

Aktiespararna säljer Swedbank, Tesla och NVIDIA.

”Månadens säljlista domineras av årets verkliga kursraketer, NVIDIA och Tesla. Tillsammans med ett gäng andra techjättar har de burit en stor del av den amerikanska börsens positiva årsutveckling. Under september har dock ett trendbrott skett i raketuppgången och NVIDIA är ned närmare 8% medan Tesla tappat 6% bara senaste veckan. Aktiespararna vill sannolikt säkra en del av årets tresiffriga avkastning och väljer att sälja av”, säger Felicia Schön.


”Aktiespararna väljer även att sälja en del svenska storbolag, bland annat Volvo, Swedbank och Telia, som samtliga har stått stadigt under månadens fall. Om det rör sig om omallokering eller vinsthemtagning är svårt att säga. Det kan också vara så att aktiespararna garderar sig för rörelser i samband med ledningsförändringarna i Telia och Volvo”, avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
E-post: felicia.schon@avanza.se
Twitter: @schon_felicia