Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Teknikexponeringen svalnar bland fondspararna

”Den starka medvinden för Stockholmsbörsen (OMXSGI) förra månaden vände i april som hittills sett en nedgång på drygt 1 procent. Trots flertalet osäkra omvärldsfaktorer fortsätter fondspararna att öka nettoköpen i fonder. Flest fondkronor går till global- och Sverigefonder samtidigt som sparandet i Nordamerikafonder och teknikfonder minskar jämfört med i mars”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

I april väljer fondspararna främst globalfonder och Sverigefonder. Från förra månaden tappar Nordamerikafonder något, men teknikfonder tappar ännu mer.

”April har inte varit en särskilt munter börsmånad. Förutom makro och geopolitiska osäkerheter har månaden bjudit på en lång rad rapporter. Flera högt ställda förväntningar har nåtts medan prognoser för framtiden, inte minst inom AI, har skruvats ner och resulterat i att flertalet stora bolag tyngt index. Det tillsammans med ränteoron har drabbat framför allt de amerikanska börserna som fallit 4–5 procent. Utvecklingen märks tydligt i att fondspararna tog ett steg tillbaka från årsskiftets rally i tekniksektorn, och minskade på fondköpen i såväl teknik- som nordamerikafonder till förmån för främst global- och Sverigefonder”, säger Felicia Schön.

”Det är inte bara global- och Sverigefonder som fondspararna väljer att öka i under månaden. Utanför topp fem är köpen också tydliga i vissa regionfonder såsom Indienfonder, tillväxtmarknadsfonder och Turkietfonder. Därtill går fler fondkronor till branschfonder som fastighets-, läkemedel och energifonder”, säger Felicia Schön.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderNordenfonder
SverigefonderSmåbolagsfonder
NordamerikafonderGröna energifonder
BlandfonderHedgefonder
TeknikfonderÖvriga fonder

I april säljs Nordenfonder, småbolagsfonder och gröna energifonder. Även kategorin övriga fonder letar sig upp på säljlistan.

”I flertalet månader har en otroligt liten andel av fonderna nettosålts, så även denna månad. Nettoförsäljningarna är endast fem procent i relation till nettoköpen. Jag tolkar det som att fondspararna anpassat sig till den nya prisnivån och fått tillbaka riskviljan att börsspara långsiktigt”, säger Felicia Schön.

”Eftersom de flesta fondkategorierna nettoköpts är det extra intressant att titta närmare på vad som ändå nettosäljs. I kategorin Nordenfonder är det primärt fonden TIN Ny Teknik – en småbolagsfond med nordisk inriktning som haft det ordentligt kämpigt sedan toppnoteringen för tre år sedan. Jag skulle därför tro att fondspararna ser att alternativkostnaden blivit alltför hög för att invänta en återhämtning och därför realiserar förlusten till förmån för andra alternativ”, avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
E-post: felicia.schon@avanza.se
Twitter: @schon_felicia