Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Avanza Bank AB har i ärendet från 2021 meddelats sanktion från IMY

I juni 2021 anmälde sig Avanza Bank AB till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) för att eventuellt ha brutit mot dataskyddsförordningen. Idag har IMY meddelat beslut om sanktion i ärendet på 15 miljoner kronor.

Som Avanza Bank AB tidigare pressmeddelat och rapporterat om har bolaget sedan juni 2021 haft ett ärende hos IMY för att eventuellt ha brutit mot dataskyddsförordningen. Detta efter att Avanza på grund av ett handhavandefel oavsiktligt haft funktioner påslagna som gjorde att Meta (tidigare Facebook) över en krypterad kommunikationsväg kunnat inhämta personuppgifter från Avanzas plattform. Meta har bekräftat att uppgifterna inte använts för egen eller andra aktörers affärsmässiga syften samt att uppgifterna som inhämtats har raderats. IMY meddelade idag beslut om sanktion i ärendet med hänvisning till att Avanza Bank AB brutit mot dataskyddsförordningen och inte följt sina rutiner, men konstaterar samtidigt att Avanza Bank AB omedelbart vidtog åtgärder och sedan 2021 har implementerat ytterligare rutiner för att säkerställa korrekt behandling av personuppgifter.

IMY bedömer sammantaget, att den aktuella överträdelsen har en låg allvarlighetsgrad inom spannet för överträdelser av artikel 5.1 f i dataskyddsförordningen. Av IMY:s beslut framgår att Avanza Bank AB ska betala en administrativ sanktionsavgift på 15 miljoner kronor, vilket kan jämföras med det maximala beloppet på 20 miljoner euro.

Sanktionsbeloppet på 15 miljoner kronor ingår inte i tidigare kommunicerad prognos om en kostnadsökning på 9,5 procent jämfört med helåret 2023.

För mer information vänligen kontakta:
Gustaf Unger, vd Avanza
072-142 96 53
Mejl: gustaf.unger@avanza.se

Avanza är en digital plattform för sparande och investeringar som grundades 1999. Moderbolaget Avanza Bank Holding AB (publ) är noterat på Stockholmsbörsen. Avanzas kundlöfte är att du som kund ska få mer pengar över till dig själv än hos andra banker eller pensionsbolag. Tjänsterna inkluderar bland annat sparande i aktier, fonder, sparkonton samt bolån och ett starkt pensionserbjudande. Avanza har över 1,9 miljoner kunder med över 800 miljarder SEK i totalt sparkapital. Det motsvarar 7,5 procent av den svenska sparmarknaden. Avanza är störst sett till antalet transaktioner på Stockholmsbörsen bland svenska banker. Avanza har de senaste 14 åren vunnit SKI:s (Svenskt Kvalitetsindex) utmärkelse "Årets nöjdaste sparkunder". För mer information besök: avanza.se/ir