Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juni: Sverigeexponeringen tilltar för fondspararna

”Det har hittills varit en slagig månad på Stockholmsbörsen (OMXSGI) som går mot ett par procents negativ utveckling i juni. Trots det verkar det som att första halvan av börsåret kommer att avslutas tvåsiffrigt positivt. Förra månaden såg det ut som att fondspararna positionerade sig offensivt inför sommaren, men denna månad tycks snarare en defensiv ställning vara fondhandelns mönster”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

I juni köper fondspararna globalfonder, Sverigefonder och räntefonder utfärdade i svenska kronor.

”Trots Riksbankens historiska agerande i maj när de tog ledartröjan för räntesänkningscykeln har
svenska kronan, tvärtemot från vad många befarade, stärkts med runt 4 procent mot såväl euron som dollarn under de senaste två månaderna. Det är inte omöjligt att det dessutom finns en stark förväntan om att kronan kommer stärkas än mer i närtid, vilket rimligtvis är en bidragande faktor till att köpen i räntefonder i svenska kronor ökar explosionsartat – medan räntefonder i såväl euro som dollar istället nettosäljs. En annan faktor som spelar in är givetvis att Sverige faktiskt har påbörjat sin räntesänkningscykel, vilket påverkar räntefondernas avkastning positivt, medan flera andra länders centralbanker signalerar att de avvaktar”, säger Felicia Schön.

”Den starka optimismen för den svenska marknaden blir också tydlig i det faktum att andelen fondkronor som går till Sverigefonder och investmentbolagsfonder ökar, samtidigt som fondspararna minskar nettoköpen i Nordamerika och Europa. Det kan också vara så att spararna är försiktigt inställda till omvärldens marknader med tanke på att de taktat på otroligt starkt jämfört med hemmaplan trots att det fortfarande enbart är förväntningar om räntesänkningar som driver på utvecklingen, och inga faktiska räntesänkningar”, fortsätter Felicia Schön.

”Allt som allt tycker jag mig se en röd tråd i att fondspararna tar ett steg tillbaka från förra månadens tydliga tecken på ökad riskvilja. Med det sagt kan man ha med sig att junis näst sista vardag, den dag då fondhandeln presenteras, infaller ovanligt tidigt och att allt månadssparande som sker i samband med lön är inte synligt ännu”, säger Felicia Schön.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderKinafonder
SverigefonderJapanfonder
Räntefonder i SEKÖsteuropeiska fonder
BlandfonderNordamerikanska småbolagsfonder
InvestmentbolagsfonderÖvriga fonder

I juni säljer fondspararna främst Kinafonder, Japanfonder och östeuropeiska fonder. Även nordamerikanska småbolagsfonder nettosäljs.

”Förra månaden var just Kinafonder en av de fondkategorier som ökade mest på den nettoköpta sidan, men det var minst sagt en kortlivad trend då de nu toppar listan över mest sålda. Det förvånar mig inte då det varit mycket skriverier i svensk media kring ett potentiellt handelskrig mellan EU och Kina. Samtidigt är det val i USA i höst som också kan komma att påverka handelsrelationerna med Kina. Denna typ av osäkerhetsfaktorer är en vanlig anledning till att man väljer bort exponering mot vissa regioner”, avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
Mejl: felicia.schon@avanza.se
X: @schon_felicia