Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Mars: Aktiespararna säljer favoritinnehavet

”Stockholmsbörsen (OMXSGI) har gått starkt i mars och stigit över sex procent. Indexet är därmed upp närmare nio procent sedan årsskiftet. Mars inleddes dessutom med att svenska storbolagsindexet OMXS30 slog nytt all-time high. Det är tydligt att riskviljan ökat och det syns även på utländska börser”, säger Philip Scholtzé, Sparekonom Avanza.

I mars köper spararna främst Handelsbanken A, SAAB B och Swedbank A.

”Bankerna dominerar listan över mest köpta aktier i mars. Gemensamt för dessa är att de presterat betydligt sämre än index under den senaste månaden. Intresset för bankerna tror jag beror mycket på deras höga direktavkastning. Utdelningen är också orsaken till att Handelsbanken och SEB underpresterat börsen då deras x-dagar har passerat, säger Philip Scholtzé.

Att sex av tio aktier på listan hör hemma på utländska börser visar på aktiespararnas intresse för att diversifiera portföljerna. Detta trots att aktierna i flera fall kostar mycket att köpa. Under lång tid har det gett extra skjuts att handla aktier i annan valuta på grund av den svaga svenska kronan, men förmågan att köpa rätt aktier betalar många gånger mer. Saab, Traton, Nvidia och Rheinmetall har alla stigit mellan 60–90 procent i år, fortsätter Philip Scholtzé.

KöperSäljer
Handelsbanken AInvestor B
SAAB BAstraZeneca
Swedbank AKindred Group
Novo Nordisk BHennes & Mauritz B
TRATONTesla
NVIDIANew Wave B
Rheinmetall AGVolvo Car B
SEB ATelia Company
Valmet OyjEvolution
MicrosoftFortnox

I mars säljer spararna främst Investor B, AstraZeneca och Kindred Group.

”Investor är den överlägset mest ägda aktien i Sverige och brukar prenumerera på listan över de mest nettoköpta aktierna. Mars sticker ut när aktien istället toppar säljlistan. En anledning till detta kan vara den historiskt låga substansrabatten som investmentbolaget värderas till. Med det ökar risken för den dubbeldåliga situation som kan uppstå om substansvärdet faller samtidigt som rabatten stiger, säger Philip Scholtzé.

”På säljsidan sticker H&M ut som ägs av många sparare. Aktien har precis som börsen stigit under mars, men gårdagens rapportreaktion visar hur svårt det är att tajma aktiemarknaden. Ett par timmar in i onsdagshandeln var H&M upp ytterligare över 12 procent, vilket med facit i hand innebär att många sålde för tidigt. Det gamla börsordspråket om att trenden är din vän ska inte underskattas, avslutar Philip Scholtzé.

För mer information: 
Philip Scholtzé, Sparekonom Avanza
070 846 43 49
E-post: philip.scholtze@avanza.se
Twitter: @PhilipScholtze