Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Aktiespararna kapitulerar på börsen

”Turbulensen på börsen har fortsatt under september som dessutom bjudit på nytt årslägsta. Därmed har samtliga månader utom juli bjudit på negativ avkastning, det är närmast unikt. Vi är på god väg mot det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. Det dystra börsklimatet, oro inför en vargavinter och potentiell energikris har fått aktiespararna att kapitulera. Nu noterar vi nettosälj för första gången i år”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 280 200 affärer per dag i september. Det är en minskning med 25% jämfört med samma månad i fjol.

”Börsåret 2022 kommer att gå till historien som det år då alla stjärnor stod fel. Snittaktien på Stockholmsbörsen är ned 50% sedan respektive högstanivå de senaste 2 åren. Snart är det dags för rapportsäsong och vi kan kallt räkna med att det kommer pratas om stigande elpriser som eroderar konkurrenskraft och försiktiga konsumenter vars konsumtionsutrymme undanträngs av den höga inflationen. Det blir helt enkelt viktigt att spetsa öronen kring vad bolagen ser framåt”, säger Nicklas Andersson.

”Energikrisen är en joker i Europa och ovissheten kring när räntorna toppar adderar osäkerhet som effektivt lägger sordin på riskviljan. De svenska börsbolagen påverkas i stor utsträckning av sentimentet i Europa då de hämtar en stor del av sina vinster därifrån. Även om svagare krona och euro leder till importerad inflation så agerar det viss motvikt till den eroderade konkurrenskraft som energikrisen skapar”, tillägger Nicklas Andersson.

”Tids nog tar eländet slut. Frågan är hur mycket värre det kan bli? Det kan alltid bli sämre, det vill säga har marknaden tagit höjd för sjunkande vinster eller har vi än så länge enbart sett sjunkande värderingar – så kallad multipelkontraktion? Stockholmsbörsen som var en av de bästa börserna i världen ifjol återfinns nu i motsatt ringhörna. För en amerikansk investerare har Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjunkit 46% i dollartermer. Tids nog lär det klia i köpfingrarna på utländska investerare varpå kapitalflöden åter kommer att leta sig hit”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av SBB B, följt av Castellum och Tele2.

”Fastighetssektorn har haft ett mycket tufft börsår så här långt med en nedgång på 56%, eller 67% i dollar räknat. Det är intressant då sektorn historiskt haft ett relativt stort utländskt ägande. Sommarens fastighetsrally påminde oss om att det kan gå fort när det vänder. Skulle inflationstakten bromsa in och centralbankerna få anledning att lätta på bromsen skulle det kunna addera riskvilja. Vi är inte där ännu, men det kan vara det som fått aktiespararna att återigen bottenfiska i sektorn”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
SBB BSwedish Match
CastellumKaro Pharma
Tele2Swedbank A
Telia CompanySSAB B
AlleimaTesla
IntrumAlibaba
Electrolux BEmbracer
GetingeMildef
Volvo CarsApple
SinchSemconMånadens säljlista toppas av budaktuella duon Swedish Match och Karo Pharma samt Swedbank.

”Den budaktuella duon abonnerar på topplistan vilket inte är särdeles förvånande. Även om aktiespararna fortsätter nettosälja aktier i Swedish Match så verkar budet gå trögtare än väntat att få igenom. Med en börs som letar sig nedåt mot nya nivåer av årslägsta är det också logiskt att aktieägarna tackar för kaffet och stuvar om i portföljen genom att bottenfiska bland kursförlorare. Det nappar nämligen bra där just nu”, säger Nicklas Andersson.

”Förutom de budaktuella bolagen som av naturliga skäl toppar säljlistan så hittar vi även Swedbank, SSAB och Tesla där. En trio som rejält överpresterat börsen de senaste månaderna. Man kan ana att det handlar om vinsthemtagningar för att samla på sig torrt krut i börsturbulensen”, avslutar Nicklas Andersson.


Handelsstatistik privatspararna*


September 2022**Augusti 2022Förändring månad %September 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag280 200291 700-4371 700-25
varav Avanza 205 700217 200-5280 200-27

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren