Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Bottenfiske i högutdelande kursförlorare

”Stockholmsbörsen ser ut att stiga närmare 2,5% under april och har samtidigt stigit över 11% sedan slutet på mars då bankfrossan bedarrade. Privatspararna säljer nu de bankaktier som de fiskade upp i sektorfallet och stuvar om mot cykliska kursförlorare med hög direktavkastning”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

”Bankfrossan som under mars slog till med full kraft mot den ack så banktunga Stockholmsbörsen har nu bedarrat. Det har lett till en lättnadens suck med tillhörande återhämtning. I slutet på april höjde Riksbanken som förväntat sin styrränta med ytterligare en halv procentenhet. Det kommer å ena sidan fortsätta driva intäkterna för banksektorn, men lär å andra sidan leda till tuffare konkurrens då utlåningen till hushållen bromsat in rejält”, säger Nicklas Andersson.

”Årets första rapportsäsong är i full blom. Redan inför den bjöds vi på ett flertal omvända vinstvarningar och därefter en strid ström av starka rapporter. Trots detta har marknaden varit relativt svårflörtad, men en urstark rapport från Atlas Copco fick börsens sumobrottare att rusa. Tack vare bolagets vikt i index drog uppgången med sig hela börsen, som därmed ser ut att säkra en fin uppgång för månaden”, säger Nicklas Andersson

”Det pratas mycket om stundande lågkonjunktur i Sverige. Här kan det vara klokt att betänka det faktum att man inte till fullo kan dra ett likhetstecken mellan svensk ekonomi, hushållens vigör och börsutvecklingen framåt. Sverige är ett litet, öppet och exportberoende land med en börs vars tonvikt återfinns inom bank och verkstad samt dess underleverantörer, vilka är mycket beroende av global konjunktur, valuta och ränteläge. En intressant kommentar under rapportsäsongen kommer från Sandviks avknoppning Alleima vars VD sa att alla letar efter en lågkonjunktur, men ingen hittar den. Börsens väder kan skifta snabbt men än så länge visar många bolag motståndskraft”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av SSAB, följt av Volvo B och Ericsson.

”Månadens mest köpta aktier utgörs av SSAB, Volvo B och Ericsson, en skara bolag som svängt friskt under månaden. Samtidigt som börsen återhämtat sig från bankfrossan så har denna trio bjudit på en genomsnittlig nedgång på 15% som mest. En bidragande faktor är förvisso avskilda utdelningar då detta är ett knippe högutdelande bolag där den genomsnittliga totala direktavkastningen överstiger 8%. Konjunkturoptimister stillar alltså sin hunger efter både cyklikalitet och hög direktavkastning”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
SSABAstraZeneca
Volvo BRovio Entertainment
EricssonH&M
BolidenSwedbank
CibusHandelsbanken
Novo NordiskNordea
AvanzaNvidia
SEB AEvolution
IntrumAT&T
Volvo CarsACQ Bure


Månadens säljlista toppas av AstraZeneca, Rovio Entertainment och H&M.

”AstraZeneca är den aktie som privatspararna nettosäljer mest för andra månaden i rad. Rimligtvis handlar det om vinsthemtagningar då aktien gått bättre än börsen i april, men även sedan årsskiftet likväl som senaste året. Finska gamingbolaget Rovio har uppvaktats med bud från japanska speljätten Sega varpå en del tackar för kaffet redan nu, efter en uppgång på över 56% sedan årsskiftet. H&M är kanske månadens största utropstecken. Aktien har stigit mest i OMXS30 senaste månaden och näst mest i indexet sedan årsskiftet”, säger Nicklas Andersson.

”Förra månadens omvända bankrun där privatspararna storköpte bankaktier i samband med bankfrossan har nu reverserats. Efter en god återhämtning väljer man nu att ta hem vinst i samtliga storbanker förutom SEB där man fortsatt köper”, avslutar Nicklas Andersson.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 610 400
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren