Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Februari: Aktiespararna dumpar tillväxtaktier i ränteoron

”Februari inledde med en stark börs där vi fick en uppgång på över 5% under de första två handelsdagarna. I kölvattnet av starkare inflationssiffror än förväntat har vi därefter sett förnyad ränteoro. Det har lett aktiespararna till att sälja utpräglade tillväxtbolag, som hittills varit kursvinnare i år. Detta till förmån för aktier med hög direktavkastning”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 323 000 affärer per dag i februari. Det är en minskning med 19% jämfört med samma månad i fjol.

”Den återhämtning vi sett på börsen sedan fjolårets lägstanivå kom av sig under februari. I takt med inkommande konjunkturstatistik och inflationsdata har oron för att vi går mot en längre tid av högre räntor ökat. Frågan är om vi får se en återgång till en mer räntedriven börs igen? I det korta perspektivet kan det mycket väl bli så. Trots detta visar data från USA att privatspararnas handel som andel av total omsättning är över rekordnivån från 2021. I Sverige är sentimentsomslaget inte lika tydligt om än vi ser fortsatta nettoköp i februari”, säger Nicklas Andersson.

”Nu går vi in i utdelningsjägarnas högsäsong, en finansiell sportgren med många anhängare. Samtliga OMXS30-bolag har lämnat bokslut och därmed även presenterat sina utdelningsförslag. Med facit i hand kan vi konstatera att utdelningstillväxten landade på 6,6%. Tittar vi enbart på de 21 bolag som höjde utdelningen så landar siffran på 13,1%. Det är en delikat utdelningstillväxt, eller löneförhöjning i portföljen som jag brukar kalla det”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Handelsbanken, följt av SSAB och Nordea.

”Aktiespararna favoriserar aktier med hög direktavkastning under februari. Det är tydligt att de positionerar sig inför vårens stundande utdelningssäsong, där topptrion har en genomsnittlig direktavkastning på över 8% inklusive extrautdelningar. Tittar vi på aktiekurserna så har Handelsbanken inte alls hängt med sina sektorkollegor, varpå en del nog också hoppas på en återhämtning kursmässigt. Detta särskilt med tanke på att trenden med stigande räntor ser ut att bestå, vilket gynnar bankerna”, säger Nicklas Andersson.

”Ståltillverkaren SSAB har stigit över 30% under 2023 och har med all tydlighet visat att svenskt stål biter. Det handlar dock om en cyklisk verksamhet och det är klokt att betänka det faktum att årets föreslagna utdelning överstiger den sammanlagda utdelningen under hela förra årtiondet”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Handelsbanken AFortnox
SSAB BEvolution
NordeaEmbracer
PeabSwedbank
HexatronicH&M
New WaveMillicom
IntrumSinch
CintKindred
International PetroleumCastellum
NeoboAvanza

Månadens säljlista toppas av Fortnox, Evolution och Embracer.

”Aktiespararna väljer att ta hem vinst i utpräglade tillväxtbolag, som hittills varit relativa vinnare, i takt med att ränteoron mojnat och allt fler börjat tro på att vi passerat inflationstoppen. När vi nu istället ser en förnyad ränteoro är det många som tackar för kaffet och stuvar om i portföljen mot mer utdelning på bekostnad av tillväxt”, säger Nicklas Andersson.

”En intressant spaning är att Swedbank återfinns på säljlistan med tanke på att aktiespararna till synes favoriserade bank under månaden. Det beror rimligtvis på att Swedbank är den bankaktie som gått allra bäst under året och tillika har den lägsta direktavkastningen”, avslutar Nicklas Andersson.


Handelsstatistik privatspararna*


Februari 2023**Januari 2023Förändring månad %Februari 2022Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag323 000307 0005398 900-19
varav Avanza 237 300224 7006299 500-21

* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och Frist North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 610 400
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren