Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Juli: Fondspararna favoriserar teknikfonder trots amerikansk techfrossa

”Juli har varit en ordentligt stormig månad på de amerikanska börserna som föll närmare 10 procent på bara ett par veckor. På hemmaplan har vi varit mer skonade från häftiga rörelser och Stockholmsbörsen (OMXSGI) går snarare mot ett par procents positiv månadsutveckling. Fondspararna verkar dock se köptillfällen i den amerikanska frossan – nettoköpen i både teknik- och Nordamerikafonder mer än fördubblas i juli, medan intresset för Sverigefonder tycks svalna”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

I juli köper fondspararna främst globalfonder, teknikfonder och Nordamerikafonder.

”Månadens fondhandel bjuder på ett trendskifte. Det tidigare mönstret har varit att nettoköpen i teknik och amerikanskt minskat successivt samtidigt som nettoköpen i svenskexponerade fonder ökat kraftigt. I juli ser vi en motsatt trend med mer än fördubblade nettoköp i teknik- och Nordamerikafonder och en drastisk minskning av nettoköpen i Sverigefonder. Inom kategorin teknik står fonderna Swedbank Robur Technology och SEB Artificial Intelligence för 90 procent av fondköpen – sannolikt till följd av en sättning av techjättarnas, tillika fondernas största innehavs, aktiekurser”, säger Felicia Schön.

”Juli har varit en händelserik börsmånad på andra sidan atlanten, inte bara präglad av nedgångar bland USA:s techjättar, utan även av diverse makroekonomiska besked, dramatiska händelser i amerikansk politik, globalt IT-haveri och dessutom en pågående rapportperiod. Inget av detta verkar dock skrämma fondspararna som tvärtom passar på att köpa mer i dalarna. Att svenska kronan återigen försvagats gentemot amerikanska dollarn har dock givit en viss krockkudde”, fortsätter Felicia Schön.

”En annan tydlig trend de senaste månaderna är småbolagens framfart. Den vinnande fondkategorin sett till avkastning är i juli nordamerikanska småbolagsfonder som utvecklats tvåsiffrigt. Även på hemmaplan har småbolagsindex presterat bättre än storbolagsindex – de tre senaste månaderna har OMXS Small Cap GI avkastat tre gånger så mycket som OMXSGI. Detta är dock inget som syns särskilt tydligt i julis fondhandel där intresset för småbolagsfonder är relativt svagt”, säger Felicia Schön.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderGröna energifonder
TeknikfonderNordenfonder
NordamerikafonderHedgefonder
Räntefonder i SEKKinafonder
BlandfonderEnergifonder


I juli är Gröna energifonder, Nordenfonder och Hedgefonder mest sålda bland fondspararna. Även Kinafonder fortsätter nettosäljas.

”Till skillnad från de stora skiftningarna i handelsmönstret på köpsidan så är säljsidan mer eller mindre oförändrad. Precis som under i princip hela året hittills är det förhållandevis lite fonder som nettosäljs och det är primärt sektorn energi- och förnybar energi som fondspararna överger – sannolikt till följd av en längre period av sämre avkastning relativt andra fondkategorier. Likt förra månaden ser vi att fondspararna även i juli väljer att minska exponeringen mot Kina- och Japanfonder samt räntefonder utfärdade i andra valutor än SEK. Min teori är fortsatt att det beror på den ökade politiska risken respektive den ökade valutarisken”, avslutar Felicia Schön.


För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
Mejl: felicia.schon@avanza.se
X: @schon_felicia