Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Storköp i Sverigefonder

Fondspararna gör i april 1,4 fondbyten per konto och månad, visar statistik från 380 000 fondkonton hos Avanza. Det är en liten minskning från rekordnoteringen på 1,7 fondbyten per konto och månad i februari, men handeln är fortsatt på en historiskt hög nivå. "Spararna fortsätter att välja Sverigefonder och rata smalare branschfonder. Lågriskspararna tar däremot ett kliv upp på risktrappan och flyttar från korträntefonder till företagsobligationer", säger Johanna Kull, sparanalytiker Avanza.

Sverigefonder är månadens klart mest köpta fonder. Hela 6 av 10 fondkronor går dit.

”Spararna litar på Sveriges tillväxt och storköper Sverigefonder. Men spararna borde bredda sig, de köper en ganska smal bild av världen, med mycket bank och mycket industri. Globalfonder ger ett stabilare sparande och bör vara basen i en fondportfölj”, säger Kull.

Vad som kan förvåna är att företagsobligationer har kommit in i värmen igen. Fonderna köps för första gången sedan augusti 2015.

Mest köpta Mest sålda
Sverigefonder Korträntefonder
Företagsobligationsfonder Hedgefonder
Småbolagsfonder Europafonder
Globalfonder Läkemedelsfonder
USA-fonder Bioteknikfonder
Källa: 380 000 fondkonton vid Avanza.

”Jakten på ränta får spararna att återvända till företagsobligationsfonder. Men spararna borde inte luras av etiketten räntefond. Företagsobligationer är inget lugnt sparande och fonderna är överkurs för nio av tio sparare. Bättre är att jobba med balansen mellan börs och ränta”, säger Kull.

Säljlistan domineras av korträntefonder. Samtidigt minskar andelen kontanter på fondkontona till tio procent i april, från 20 procent i februari.

”Att spararna söker mer tillväxt och lämnar parkeringsplatsen i korträntefonder är bra. De har backat det senaste året och bara kostat pengar. För kortsiktigt sparande är sparkontot ett enklare val och pratar vi mer långsiktigt borde svaret istället vara breda aktiefonder”, säger Kull.

Fondhandel privatpersoner (april)
Förändring en månad Förändring ett år apr-16 mar-16    apr-15
Fondaffärer per fondkonto och mån, st 0% -13 % 1,4 1,4 1,6
Fondaffärer, st 0% 0% 521 000 523 000 523 000
Fondaffärer per dag, st 3% 7% 18 000 17 400 16 900
Omsättning i fondsparandet, MSEK -9% -59% 3 900 4 300 9 600
Omsättning i fondsparandet, %* -11% -58% 8% 9% 19%

* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder. Källa: Avanza

Ladda ner