Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Privatspararna nettoköper trots börsoro

”Aktier är en vintersport men innan dess står vi inför den historiskt sett mer volatila börshösten. I år har den startat med ett kyligt börsklimat där september ser ut att bli årets första negativa månad och tillika den sämsta septembermånaden sedan 2008. Detta till trots nettoköper privatspararna aktier under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 370 000 affärer per dag i september. Det är en ökning med 11 procent jämfört med samma månad i fjol.

”September är historiskt en av årets svagare börsmånader samtidigt som vi har tuffa jämförelsetal. Det saknas inte heller orosmoln, vilket marknaden nu börjar diskontera. Deltaviruset agerar våt filt och kinesiska Evergrande, amerikanska centralbankens kommande nedtrappning av stödköp, stigande långräntor, flaskhalsproblematik i leverantörskedjor, personalbrist, stigande löner och inflation ser till att hålla filten fortsatt fuktig. Vi har heller inte upplevt någon korrektion i år. Den långsiktige optimisten menar dock att volatilitet är mer av en möjlighet än risk”, säger Nicklas Andersson.

”Det är viktigt att betänka varifrån vi kommer. Stockholmsbörsen har stigit 23 procent i år inklusive återinvesterad utdelning. Det är ett gott skäl för privatspararna att dra på smilbanden. Myntet har dock som bekant två sidor, den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen har sjunkit 21 procent från årshögsta. Givet börsklimatet är det klokt att lägga mer tid på hemläxan för att identifiera rätt bolag. En viktig hållpunkt är rapportsäsongen där marknaden lär väga bolagens ord på guldvåg”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Electrolux, följt av SBB och Embracer.

”Electrolux har inte hängt med börsen norrut under året utan pressats av bland annat komponentbrist och stigande råvarukostnader. Aktien värderas lågt i ett historiskt perspektiv samtidigt som bolaget skruvat upp utdelningspolicyn och avser återföra värde till aktieägarna i form av bonusutdelning och aktieåterköp. Det var tillräckligt för att privatspararna skulle blicka över kullen och trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

”Intresset för Electrolux följs av SBB och Embracer. Fastighetsbolag var med om en krasch i kraschen ifjol när obligationsmarknaden upplevde stora störningar. Sedan dess har sektorn flyttat ut från frysboxen och in i bastun. Stigande inflation och låg ränta är en gynnsam mix för sektorn samtidigt som SBB är en aktör med hög förvärvstakt. Bolaget skruvade upp målet rejält för sitt fastighetsbestånd till 2026 under september samtidigt som den psykologiska dimensionen av SBB:s planer att införa månadsutdelning inte ska underskattas”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Electrolux BSOBI
SBB BEQT
EmbracerSwedbank A
Tele2AstraZeneca
SSAB BLundin Energy
BonesupportNordea
Telia CompanyStillfront
Humble GroupABB
CTEKFasadgruppen
NVIDIAFortnox

Månadens säljlista toppas av budaktuella SOBI, följt av EQT och Swedbank A.

”Specialistläkemedelsbolaget SOBI uppvaktades med bud under månaden och därefter mäklades en mindre post en bit över budnivån. Det ser ut att ha fått marknaden att hoppas på höjt bud. En signal som stärker tesen är det faktum att aktien handlas mellan jättebudet och nivån som den lilla posten mäklades till. Anledningen till att det är en av de mest sålda aktierna under månaden beror rimligtvis på att en del privatsparare väljer att sälja redan nu i stället för att invänta budprocessen”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


September 2021**Augusti 2021Förändring månad %September 2020Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag370 000403 400-8333 00011
varav Avanza 282 100308 200-8244 40015


* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren