Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

April: Aktiespararna tankar aktier men dumpar folkaktien

”April har historiskt varit den mest solsäkra månaden på börsen (OMXSGI). Efter lättnadsrallyt på 18 procent, från inledningen av mars till början av april, har temperaturen dock sjunkit på grund av tunga makroekonomiska regnmoln. Vi går mot den första negativa aprilmånaden sedan 2012. Trots detta ser vi fortsatt god riskvilja bland privatspararna som fortsätter att tanka aktier”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 322 300 affärer per dag i april. Det är en minskning med 29 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Det rejäla säljtryck vi såg i inledningen av mars, när utländska investerare dumpade europeiska aktier, har ebbat ut. I stället fick vi en återhämtning som lyfte börsen 18 procent fram till början av april. Ett sentimentsomslag som har ökat privatspararnas riskvilja”, säger Nicklas Andersson.

”April som historiskt varit börsårets mest solsäkra månad, med en genomsnittlig uppgång på över fyra procent sedan 2008, ser nu ut att sjunka över fyra procent. Det innebär att vi går mot den första negativa aprilmånaden sedan 2012. Då föll index -0,12 procent. Faktum är att vi nu ser ut att gå mot den sämsta aprilbörsen sedan indexet skapades. För den som gillar kuriosa kan sägas att april enbart bjudit på negativ avkastning under två börsår senaste 20 åren”, fortsätter Nicklas Andersson.

”Både FED och Riksbanken har nu höjt sina styrräntor varpå marknaden så sakteliga anpassat sin förväntansbild till en mer hökaktig räntemiljö. Bland det som rimligtvis kommer bidra till börsens humör framåt är risk för nya nedstängningar i Kina och den rapportsäsong vi befinner oss i. De rapporter som redan publicerats vittnar om att bolagen på ett imponerande sätt lyckats navigera den snåriga terrängen med utmanande försörjningskedjor, stigande energi- och råvarupriser, komponentbrist och alla de negativa konsekvenser som kriget i Ukraina fört med sig”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Volvo B, följt av Alibaba och SBB.

”Volvo B är den mest köpta aktien för andra månaden i rad. Aktien utvecklades betydligt sämre än index under april samtidigt som bolaget flaggade för att de i kvartalet behövde reservera 4 miljarder kronor på grund av kriget i Ukraina. Den saftiga utdelningen skapar dock troligtvis en viss krockkudde som bidragit till att locka privatspararna till köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Volvo BTelia Company
AlibabaTesla
SBB BSwedbank A
EvolutionNordea
Investor BEssity B
SandvikHandelsbanken A
H&MLundin Energy
BolidenAfrica Oil
HellofreshCollector
KinnevikSEB A

Månadens säljlista toppas av Telia Company, följt av Tesla och Swedbank.

”Telia har under lång tid varit en inventarie i den svenska folkaktieportföljen. Sedan bolaget noterades på 85 kronor den 13 juni 2000 har kursutvecklingen dock lämnat en del att önska. Den som köpte aktien vid noteringen har fått en kursutveckling på minus 60 procent. Inklusive återinvesterad utdelning uppgick dock totalavkastningen till 20 procent fram till inledningen av detta år. Anekdotens romrussin är att inflationen under samma period varit 38 procent. I år har Telia däremot utgjort en trygg hamn på ett stormigt börshav och bjudit på en avkastning som varit högre än för den som ruvat på aktien de senaste 22 åren. Den gradvisa ökningen av riskviljan på börsen är troligtvis en faktor bakom att många nu tar hem lite vinst i Telia för att stuva om i portföljen”, säger Nicklas Andersson.

”Samtliga tre storbanker med säte i Sverige återfinns på säljlistan i april. Förvisso har de bjudit på en rejäl överavkastning jämfört med index under månaden. Trion har i snitt stigit över 10 procent, men frågan är om Riksbankens räntehöjning på 25 punkter kan öka intresset för sektorn framåt. Det är trots allt första gången sedan 2014 vi får en positiv reporänta och under perioden med negativ ränta underavkastade sektorn rejält”, avslutar Nicklas Andersson.

Handelsstatistik privatspararna*


April 2022**Mars 2022Förändring månad %April 2021Förändring
år %
Antal affärer per handelsdag322 300340 900-5455 300-29
varav Avanza 239 100252 700-5340 600-30


* Statistik från Nasdaq. Avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.
** Preliminära siffror.

För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790- 410 600
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren