Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Mars: Globalfonder lockar för femte månaden i rad

”Mars blev en utmanande månad för Stockholmsbörsen i kölvattnet av den senaste tidens bankfrossa. Det faktum att banksektorn väger tungt i index bidrog starkt till nedgången på närmare 5% och gav oss årets första negativa månad. Det globala indexet MSCI World ser däremot ut att stänga månaden oförändrat, vilket påminner om nyttan med riskspridning. Därmed är det glädjande att fondspararna favoriserar globalfonder för femte månaden i rad”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 106 800 fondaffärer per dag i mars. Det är 3% färre än samma månad i fjol, visar statistik från 1 085 400 fondkunder hos Avanza.

”Mars ser ut att bjuda på den första negativa månaden i år och den näst sämsta marsmånaden sedan finanskrisen för 16 år sedan. Banksektorns tyngd i index slår extra hårt mot Stockholmsbörsen. Att våra fondsparare favoriserar globalfonder för femte månaden i rad ger dock en stor exponering mot tekniksektorn. Den har gynnats av sjunkande långräntor, något som den senaste tidens oro bidragit till. Det märks inte minst av det faktum att flera teknikfonder tillhör årets vinnarfonder”, säger Nicklas Andersson.

”Globalfonder ger en bredare riskspridning än Sverigefonder och en exponering mot bolag och branscher vi inte får på hemmaplan. Även om fondspararna favoriserar globalfonder återfinns fortfarande större delen av deras kapital i Sverigefonder. Att globalfonder lockar närmare varannan köpkrona förbättrar därmed riskspridningen sakta men säkert över tid”, säger Nicklas Andersson.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderFastighetsfonder
SverigefonderGröna energifonder
BlandfonderTeknikfonder
InvestmentbolagsfonderEnergifonder
EuropafonderSmåbolagsfonder

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

”Sverigefonder utgör alltjämt basen i fondspararnas portföljer och lär så göra även framåt. Tid och avkastning gör som bekant underverk i ett långsiktigt sparande, så att topplistan ser ut som en repris av de senaste månaderna gör desto mindre. Att bygga upp en ekonomisk trygghet är lite som att se målarfärg torka, spänning får man söka på andra håll. Att räntemarknaden nu ger betydligt högre förväntad avkastning än tidigare borgar dessutom för att blandfonder kan bli ett mer återkommande inslag på topplistan”, säger Nicklas Andersson.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

”Fastighetssektorn befinner sig alltjämt i en tuff sits där envist höga inflationssiffror spätt på oron om högre räntor under lång tid. Det riskerar att leda till högre finansieringskostnader och sämre kassaflöden. Sänkta kreditbetyg är ytterligare en riskfaktor som fördyrar upplåning samtidigt som marknaden troligtvis också väntar sig nedskrivningar av fastighetsvärden. Som om det inte vore nog har den senaste tidens bankfrossa lett till viss oro kring huruvida banksektorn står rustad för att öka sina lånevolymer när fastighetsbolagen ska refinansiera sina lån och då viktar om från marknadsfinansiering till traditionell bankfinansiering. Carnegie Real Estate Index är ned 30% sedan inledningen av februari och 56% sedan toppen 2021. Den naturliga frågan är självklart när utsikterna ljusnar, vilket kan gå fort när det väl händer”, avslutar Nicklas Andersson.

Fondhandel


Mars
2023
Februari
2023
Förändring månad %Mars
2022
Förändring
år %
Fondkunder1 085 4001 079 00061 041 9004
Fondaffärer3 205 0002 268 300413 302 500-3
Fondaffärer per fondkund och månad3,02,1433,2-6
Fondaffärer per dag106 80075 60041110 100-3


För mer information: 
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza
0790-610 400
E-post: nicklas.andersson@avanza.se
Twitter: @Investeraren