Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: Aktiespararna söker trygg hamn hos storbankerna

”Sommarens sista börsmånad inleddes med en tuff nedgång för aktiespararna. Kurserna vände dock snabbt tillbaka och Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI) har nu nästan återhämtat sig helt. Det är tydligt att månadens handel är styrd av den kraftiga volatiliteten. Aktier som gått upp mycket hittills i år säljs till förmån för de som dippat kortsiktigt”, säger Philip Scholtzé, Sparekonom på Avanza.

I augusti köper spararna främst Investor B, Fortnox och Handelsbanken A.

”Fortnox åkte på en riktig kurssmäll i samband med nyheten om att deras vd lämnar bolaget. I nyhetsflödet kunde vi läsa att flera ledningspersoner passade på att köpa aktier. Det gjorde även styrelseordförande tillika storägare Olof Hallrup. Aktiespararna följer efter och köper aktien som, även utöver tappet i augusti, utvecklats svagt hittills i år jämfört index (OMXSGI)”, säger Philip Scholtzé.

”Investor är fortsatt populär bland aktiespararna, trots att substansrabatten minskat. Investmentbolaget kan med sin väldiversifierade aktieportfölj liknas vid en investering i en aktivt förvaltad Sverigefond, men till en mycket lägre förvaltningskostnad. Det lockar aktiespararna som köper både A- och B-aktien under månaden”, fortsätter Philip Scholtzé.

”Finansinspektionen rapporterade i augusti om att bankernas marginaler på bolån ökar under andra kvartalet, trots att stora volymer av rörliga räntor borde öka konkurrensen. Flera storbanksaktier släpar efter OMXSGI i år, men affären med trögrörliga kunder upplevs troligen stabil. Det, i kombination med hög direktavkastning, tror jag är vad som lockar spararna till köp”, säger Philip Scholtzé.

KöperSäljer
Investor BEricsson B
FortnoxEvolution
Handelsbanken ATelia Company
Volvo BHoist Finance
Volvo Car BTele2 B
Swedbank ACalliditas Therapeutics
Investor AEssity B
SBB BApple
Lundin Mining Corp.Ford Motor
EOG ResourcesWalt Disney

I augusti säljer spararna främst Ericsson B, Evolution och Telia Company.

”I början på månaden fick vi veta att Berkshire Hathaway med investeringsikonen Warren Buffett i spetsen hade sålt av nästan hälften av sitt innehav i Apple. Troligtvis påverkade det aktiespararna att göra detsamma”, säger Philip Scholtzé.

”Kredithanteringsbolaget Hoist Finance aktie har stigit på varje rapport det senaste året och rapporten i slutet på juli var inget undantag. Aktien som är upp 109 procent i år och 12 procent bara under augusti säljs av under månaden. Det är naturligt att aktiesparare tar hem en del vinst för att återställa allokeringen i portföljen och förbättra diversifieringen”, avslutar Philip Scholtzé.

För mer information: 
Philip Scholtzé, Sparekonom Avanza
070 846 43 49
E-post: philip.scholtze@avanza.se
X: @PhilipScholtze