Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Augusti: Börsvolatiliteten får fondspararna att göra en rockad i portföljen

”Augusti blev en börsmånad med en minst sagt dramatisk inledning. Stockholmsbörsen (OMXSGI) tappade nästan 9 procent i början av månaden, men har därefter haft en stabil återhämtning och går mot att avsluta försiktigt nedåt, runt -1 procent. Fondspararna verkar ha blivit skärrade av augustis volatila inledning – teknikfonder massäljs och stabilare alternativ ökar kraftigt i popularitet”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

I augusti är nettoköpen störst i globalfonder, räntefonder i SEK och Sverigefonder.

”Det är en helomvändning vi ser i augustis fondsparande. I juli växlade riskviljan tydligt upp – dels såg vi årets högsta nettoköp i fonder totalt sett, dels ökade såväl teknik- som Nordamerikafonder ordentligt som av andel av köpen. Denna månad är fondhandeln betydligt mer försiktig, även om spararna fortfarande tydligt nettoköper. Fondspararna skyr teknikfonder till förmån för svenska storbolagsfonder, investmentbolagsfonder och i hög utsträckning räntefonder utfärdade i svenska kronor”, säger Felicia Schön.

”Det ser onekligen ut som att fondspararna tolkade augustis inledande börsfall som en signal att växla ned aktieexponeringen och istället nyttja den tryggare avkastningsmöjligheten i räntefonder. Det är såväl korta som långa räntefonder som nettoköps. Att agera känslomässigt när det kommer till investeringar är inte att uppmuntra, men givet den räntesänkningsperiod vi med stor sannolikt har framför oss är det dock inget dåligt alternativ fondspararna har valt, eftersom räntefonder gynnas av just nedåtgående räntor”, säger Felicia Schön.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderTeknikfonder
Räntefonder i SEKTurkietfonder
SverigefonderGröna energifonder
BlandfonderNordenfonder
InvestmentbolagsfonderAsien- och Oceanienfonder

I augusti nettosäljer fondspararna mest i teknikfonder, Turkietfonder och Gröna energifonder

”Teknikfonder massäljs i augusti. Fondkategorin står för närmare hälften av andelen nettosålda kronor. Den populära fonden Swedbank Robur Technology var tredje mest köpt i juli och nu är den sjunde mest såld. De som istället valde att köpa fonden i samband med börsnedgången har fått ta del av åtta procents avkastning sedan dess”, säger Felicia Schön.

”Jag tycker det är synd att se fondspararna agera i affekt i börsvolatiliteten, även om vi alla där och då givetvis var ovetande om att fallet skulle bli kortlivat. Att bli framgångsrik med att investera på börsen handlar om långsiktighet, och att agera i panik är sällan en bra strategi. Börsen kan svaja, vilket också är varför ett kontinuerligt månadssparande för de flesta är en vinnande strategi. Köpen blir då inte känslostyrda utan sker oavsett upp- eller nedgångar och som så många andra gånger blev vi även denna gång påminda om att de bästa affärerna görs i sämre tider”, avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
Mejl: felicia.schon@avanza.se
X: @schon_felicia