Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Avanza skickar 2 miljoner tack till sina kunder

På drygt 4 år har Avanza fördubblat sin kundbas och har nu passerat 2 miljoner kunder. Det innebär att nästan 20 procent av Sveriges befolkning väljer Avanza för sitt sparande.

”Bland våra 2 miljoner kunder finns både de som är aktiva i sitt sparande och loggar in dagligen och de som har ett passivt sparande som rullar på av sig självt. Varje kund har en unik sparresa. Vårt jobb är att göra den resan så enkel och motiverande som möjligt för alla”, säger Gustaf Unger, vd Avanza.

Östgötarna har högst avkastning
Högst medianavkastning av Avanzas 2 miljoner kunder har östgötarna som når 11,3 procent på årsbasis. Sett till kundbasen som helhet är medianavkastningen 10,6 procent. Kvinnornas är högst med en medianavkastning på 11,4 procent, jämfört med männens 9,7 procent. Kvinnor slår männens medianavkastning i samtliga län.

Jönköpingsborna favoriserar aktier
Kunderna i Jönköpings län har 57 procent av sparandet i aktier, vilket är högst i Sverige. Däremot har de lägst fondsparande bland länen, på 30 procent. Östergötland är det län där aktier är minst populärt, där har kunderna 48 procent av sparandet i aktier. Stockholm är det län med högst andel fondsparande på 39 procent.

Kronoberg är det län där kunderna har flest aktier i portföljen, med ett snitt på 5,3 aktier. Det län där kunderna har lägst antal aktier är Norrbotten, med 4,4 aktier i snitt.

”Vi ser att snittantalet aktier i portföljen är runt fem för samtliga län. Enligt tumregeln bör man ha minst 10-15 aktier, men bland våra kunder har en majoritet gjort det kloka valet att kombinera både aktier och fonder, vilket ger en god riskspridning. Vi har tidigare sett att de som äger både aktier och fonder hos oss är de som får högst medianavkastning – så fortsätt kombinera”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

Stockholmarna månadssparar mest
Snittmånadssparandet är högst i storstadsregionerna. Stockholms län är högst med ett månadssparande på 3 600 kr i snitt, följt av Skåne län på 3 300 kr.

”Förutom att äga en kombination av aktier och fonder så är just månadssparande ett vinnande koncept. Då blir sparandet av varje månad och man sprider riskerna genom att spara oavsett om börsen står högt eller lågt. Med ett regelbundet sparande kan även små belopp växa sig ordentligt stora över tid med hjälp av ränta-på-ränta-effektens magi”, säger Felicia Schön.

”2 miljoner tack för förtroendet! Jag har aldrig tidigare varit med om ett sådant stort engagemang bland kunder som hos Avanza. Det är fantastiskt, och både ris och ros hjälper oss att utveckla vårt erbjudande varje dag till att vara den bästa platsen för sparande”, avslutar Gustaf Unger, vd Avanza.

All data är från 2024-08-13.

För mer information vänligen kontakta:
Gustaf Unger, vd Avanza
072-142 96 53
Mejl: gustaf.unger@avanza.se

Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
Mejl: felicia.schon@avanza.se
X: @schon_felicia

Avanza är en digital plattform för sparande och investeringar som grundades 1999. Moderbolaget Avanza Bank Holding AB (publ) är noterat på Stockholmsbörsen. Avanzas kundlöfte är att du som kund ska få mer pengar över till dig själv än hos andra banker eller pensionsbolag. Tjänsterna inkluderar bland annat sparande i aktier, fonder, sparkonton samt bolån och ett starkt pensionserbjudande. Avanza har över 2 miljoner kunder med över 800 miljarder SEK i totalt sparkapital. Det motsvarar 7,5 procent av den svenska sparmarknaden. Avanza är störst sett till antalet transaktioner på Stockholmsbörsen bland svenska banker. Avanza har de senaste 14 åren vunnit SKI:s (Svenskt Kvalitetsindex) utmärkelse "Årets nöjdaste sparkunder". För mer information besök: avanza.se/ir