Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

September: Fondspararna ser räntefonder som ett alternativ

”September har varit en något avvaktande månad på Stockholmsbörsen (OMXSGI) som hittills utvecklats knappt 2 procent. Börsen verkar hålla andan i väntan på fler konjunkturindikatorer och stundande rapportperiod för tredje kvartalet. I stort agerar även fondspararna avvaktande i september, men vi ser också vissa tecken på mer offensiv fondhandel”, säger Felicia Schön, Privatekonom på Avanza.

I september är nettoköpen störst i globalfonder, Sverigefonder och räntefonder i SEK.

”I stora drag är det fortsatt försiktig fondhandel vi ser i september, vilket sannolikt är efterdyningar från augustis börsdramatik. Fondspararna söker sig mot relativt stabila alternativ som Sverigefonder, investmentbolagsfonder och svenska räntefonder. Eftersom räntesänkningscykeln fått rejäl fart i Sverige och påbörjats i USA har räntefonder, särskilt långa, utvecklats ordentligt bra i år. Spiltan Högräntefond, som är månadens femte mest köpta fond, har hittills i år avkastat över 11 procent – inte långt efter Stockholmsbörsens 16 procent. Givet den betydligt lägre risken har det alltså inte alls varit ett dumt alternativ”, säger Felicia Schön.

”En annan trend som håller i sig är att globalfonder och Nordamerikafonder minskar i popularitet. Jag tror det beror på en kombination av ökad optimism för svensk ekonomi kommande år, rädsla för en bubbla i den amerikanska techsektorn och att dollarn väntas försvagas med Feds räntesänkningar. Vi ser istället att fondspararna köper allt mer i både fastighetsfonder och småbolagsfonder – båda fondkategorierna har tre gånger så mycket köp denna månad som i augusti”, säger Felicia Schön.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderTeknikfonder
SverigefonderTurkietfonder
Räntefonder i SEKGröna energifonder
InvestmentbolagsfonderÖsteuropafonder
BlandfonderNordenfonder

I september nettosäljer fondspararna mest i teknikfonder, Turkietfonder och gröna energifonder

”Förra månaden såg vi massälj i teknikfonder – en trend som tilltar i september. Drygt 70 procent av det som nettosäljs under månaden är teknikfonder, en ökning från i augusti då det var knappt hälften. Börsraset i augusti, som förvisso blev kortvarigt, tycks ändå ha skrämt upp fondspararna som verkar anse att teknikboomen är allt för riskfylld nu. Det återstår att se om nedtrappningen är rätt beslut” avslutar Felicia Schön.

För mer information: 
Felicia Schön, Privatekonom Avanza
076-195 30 00
Mejl: felicia.schon@avanza.se
X: @schon_felicia