Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

November: Fondspararna julstädar – för lite

Fondhandel privatpersoner 2008-11-28, kl 15.30

Privatpersoner fortsätter byta fonder i hög takt eller 1,0 fondbyte per person, under november. Men de är cirka 30 procent färre aktiva än under samma månad ifjol.

”Endast två av tio fondsparare julstädar nu på sina fondkonton, trots att det nu är viktigare än på många år. Orsaken till att många sparare väljer att blunda är den kraftiga nedgången som tärt på många fondkonton. Men nu är det bråttom. Det finns många skattefördelar för spararna att hämta, före årsskiftet”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Sparåret 2008 ser ut att bli det mörkaste sedan 100 år, värre än under depressionen. Bara i Sverigefonder har svenskarna tappat ett värde på 100-tals miljarder. Många sparare har bara hälften av sitt fondsparande kvar, jämfört med förra året, vilket väcker starka reaktioner, men majoriteten väljer att blunda.

”Sparare säljer framför allt korta ränte-, Östeuropa- och Hedgefonder och letar fonder de tror hämtar sig väl nästa år. På köplistan finns framför allt långa ränte- och Rysslandsfonder. Var femte köpkrona går till långa räntefonder. Vad många sparare inte inser är att långa räntefonder är en spekulation”, säger Hemberg.

Majoriteten av spararna väljer däremot att blunda för nedgången i deras fonder. Sju av tio väntas inte ändra sina innehav inför årets slut.

”Att inte se över sina fonder kan tyvärr förvärra många sparares situation ytterligare. Vad spararna nu kan göra är att komma ur gamla dåliga innehav och leta efter billigare eller bättre fonder för 2009 och framåt. Nu har många en verklig chans att komma ur gamla fonder de inte längre tror på. Oavsett om du är optimist eller skeptiker kan de flesta minska förlusterna genom att städa ur”, säger Hemberg.

Färre försäljningar
Sett till nivån tidigare under året är handeln dock kvar på en hög nivå och november är en av årets mest handlade månader. Köpbeloppen är fortsatt stora medan försäljningarna minskar med 17 procent. Sett till antalet affärer så är köpen oförändrade medan försäljningarna minskar ännu mer eller 24 procent.

”Hela 16 procent av fondpengarna omsattes under månaden. Det är oförändrat jämfört med föregående månad. Men förra året kom julstädningen igång tidigare. Då omsattes hela 26 procent av fondkronorna i november”, säger Hemberg.

Bland Sverigefonderna märks att spararna nu väljer aktivt förvaltade fonder. Lågprisfonderna ratas och även de gamla Allemansfonderna väljs bort.

Östeuropa mest sålda aktiefond
Turbulensen på den baltiska och östeuropeiska finansmarknaden fick många sparare att lämna Östeuropafonderna under månaden. Detta trots att de hade ett rejält uppsving med uppgångar på 15-20 procent för enskilda fonder. Likaså har spararna valt att sälja Latinamerikafonder trots liknande uppgångar.

”Eftersom spararna haft innehaven i tillväxtländerna under kortare tid börjar de sälja dem. Men de stora sparpengarna finns i Sverigefonder. Ska spararna starta om inför nästa år måste de även ta i tur med dem”, säger Hemberg.


Mest köpta och sålda fonder i november
Köp Sälj
1. Lång ränta 1. Kort ränta
2. Ryssland 2. Hedge
3. Sverige 3. Östeuropa
4. Global 4. Läkemedel/Bioteknik
5. Norden 5. Latinamerika


Fondhandel
privatpersoner

Fondhandel Förändring Förändring Nov Okt Nov-07
senaste föregående
månaden år
Fondaffärer, – 5 % – 10 % 87 600 92 100 97 100
st
Fondaffärer – 10 % – 13 % 2 800 3 100 3 200
per dag
Fondaffärer 0 % – 38 % 1,0 1,0 1,6
per fondkonto
och mån
Omsättning i 0 % – 38 % 16 % 16 % 26 %
fondsparandet*

Källa: Avanza Bank
* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.


Ladda ner