Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

December och 2010: Nysparandet rasar och fondhandeln ökar

"Under 2010 sjönk nysparandet i fonder drastiskt med 33 procent. Samtidigt har handeln varit ovanligt stor, 1 300 MDR SEK. Men endast 29 procent av svenskarna har bytt fonder 2010. Det är en minskning med en fjärdedel från toppåret 2008, då 39 procent bytte fonder", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank. Fondspararnas handel under december blev ovanligt aktiv eller upp 45 procent jämfört med samma månad i fjol. Mest köpta under december är svenska småbolag, Ryssland och råvaror, visar siffror från 160 000 fondsparare hos Avanza Bank. De mest sålda fonderna under årets sista månad var återigen räntefonder. Företagsobligationsfonderna, som var bland de mest köpta 2009, har det fortsatt motigt och spararna säljer dessa.

Helåret 2010
Flest fondflyttar gör vi med våra PPM-pengar. 17 procent av svenskarna har bytt PPM-fonder det senaste året. Där har ungefär varannan fondkrona bytt plats 2010. Något lägre är intresset för det egna fondsparandet. Och minst är intresset för tjänstepension.

”Att intresset för tjänstepension är så lågt är egentligen mycket märkligt. Där har ju de flesta av oss mest pengar sparade. Istället borde vi lägga mest tid på att se över tjänstepensionen, men intresset bromsas av att utbudet av fonder ofta är betydligt tråkigare inom tjänstepension”, säger Hemberg.

Nysparandet i vanliga aktiefonder har fallit kraftigt i år. Stigande räntor, hot om amorteringar och dessutom fler krisande ekonomier i Europa fick spararna att ana oråd.

”Nysparandet i aktiefonder har hittills sjunkit från 82 till 21 MDR SEK. Det är ett fall på 74 procent. De fonder som växer mest är istället blandfonder, som ökar nysparandet från 21 till 33 MDR SEK. Det är en ökning med 57 procent. Och den aktienisch som går mot strömmen och lockar mer sparpengar är små tillväxtländer. Sparandet ökar kraftigt i länder som Indonesien, Thailand, Turkiet och Kazakstan”, säger Hemberg.

Intresset för lågprisfonder (indexfonder) är däremot fortsatt mycket lågt. Endast en till två procent av svenskarnas fondsparande finns idag i lågprisfonder. Detta trots att så kallade börshandlade fonder vuxit kraftigt under året, plus 30 procent. Men det är på en mycket låg nivå, trots att de funnits i tio år. Idag har svenskarna i storleksordningen 17 MDR SEK i börshandlade fonder.

”Orsaken till det låga intresset för lågprisfonder är att utbudet hittills varit litet. Inför 2011 har antalet fonder blivit fler och idag finns enklare verktyg för sparare att välja lågprisfonder. Därför lär vi under 2011 se en ökad handel i lågprisfonderna”, säger Hemberg.

December 2010
”Företagsobligationsfonderna har fått en överraskande knäck. De senaste två månaderna har dessa fonder tappat i snitt fyra procent. Detta har överraskat spararna som har sålt. Spararna har lite grand missförstått dessa fonder. Goda siffror från 2009 trodde spararna var en bild av en garanti för framtiden. Men i år visar fonderna mer rimliga siffror; på cirka fyra till fem procent och det har gjort spararna besvikna”, säger Hemberg.

Även högrisk företagsobligationer (high yield) har utvecklats mer ojämnt i år. Från en jämn utveckling under fjolåret har de givit stora kast senaste 12 månaderna. Detta har fått många osäkra sparare anledning att sälja.

Andra fonder som sticker ut är många fondköp i globala indexfonder. Småbolagsindex fortsätter att locka. Och orsaken är tydlig, i världen har småbolagsindex i år gått 20 procent jämfört med världsindex som stannar vid 9 procent. Strax utanför fondtoppen märks Kazakstan som en ny fondtyp hos svenskarna. Råvaror toppar också återigen listan.

Fondhandel privatpersoner
Förändring
en månad
Förändring
ett år
Dec
2010
Nov
2010
Dec
2009
Fondaffärer, st 13 % 45 % 201 000 178 000 139 000
Fondaffärer per dag 14 % 46 % 6 700 5 900 4 600
Fondaffärer per fondkonto och mån 9 % 0 % 1,2 1,1 1,2
Omsättning i fondsparandet* 2 % -2 % 18 % 16 % 20 %

Källa: Avanza Bank
* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.


För mer information:
Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank, telefon 070-861 80 47

avanzabank.se

Ladda ner