Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Oktober: Fondrusch i skräpobligationer

Fondhandeln under oktober ökar men är fortfarande 14 procent på efterkälken jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt växer köpbeloppen till 17 700 SEK. "Fondspararna börjar nu tydligt komma tillbaka. Det är sex månader efter den Greklandskris som avskräckte många sparare i början på maj. Men månadens vanligaste val fonder i fastigheter och skräpobligationer, låter antagligen tryggare än vad de är i praktiken", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank. Andra fondfavoriter är svenska småbolag, Latinamerika och tillväxtregioner. Mest sålda är hedgefonder och räntefonder.

Fondspararnas val av fonder i oktober ser ut att vara en chansning, även om spararna inte själva inser det. De stora köpen i fastighetsfonder och skräpobligationsfonder, beror sannolikt på att dessa haft några bra månader bakom sig. Men trots att det låter tryggt med fastigheter och obligationer är det här som många bedömare talar om risken för uppblåsta värden och tillfälliga bubblor. Under tiden har bubbelvarningen kring guldpriset fått effekt och spararna har slutat att köpa guldfonder. 

”Med tanke på att svenska folket redan har sina hus och lägenheter som sin största pengaplacering, borde fastighetsfonder inte vara första alternativet. Men lockas av att det låter tryggt. Men fastighetsfonder som gått upp 25 procent senaste kvartalet är kanske inte främst en köpsignal, utan en säljsignal”, säger Hemberg.

De nu populära fonderna med skräpobligationer påminner i sin tur mycket om de bolån som startade finanskrisen i USA. Många högrisklån slås här samman i skärpobligationer och förväntas då bli mindre farliga.

”Men försenas den ekonomiska återhämtningen kan även dessa fonder få lida. Och frågan är om spararen förstår vad de köpt när dessa fonder ofta kallas de för många obegripliga orden ”high yield”. De borde kallas för sitt rätta namn skräpobligationsfonder”, säger Hemberg. 

 

 Mest köpta i oktober  Mest sålda i oktober
   
 1. Fastigheter  1.  Hedge
 2. Skräpobligationer  2.  Kort ränta
 3. Svenska småbolag  3.  Östeuropa
 4. Latinamerika  4.  Obligation
 5. Tillväxt  5.  Ryssland
   

 

Fondhandel privatpersoner          
           
  Förändring  en månad Förändring ett år Okt 2010 Sep 2010 Okt
2009
 Fondaffärer, st  20 %  15 %  188 000  157 000  163 000
 Fondaffärer per dag  17 %  17 %  6 100  5 200  5 200
 Fondaffärer per fondkonto och mån  20 %  -14 %  1,2  1,0  1,4
 Omsättning i fondsparandet*  5 %  -2 %  20 %  15 %  22 %
           

Källa: Avanza Bank
* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.


För mer information:

Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank, telefon 070-861 80 47

avanzabank.se

Ladda ner