Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Februari: Fondspararna valde USA-fonder

Svenska fondsparare ökar till 1,5 fondbyten per person under februari. Det är 15 procent över föregående månad. Snittköpet var på 15 800 SEK. "Fondspararna har reagerat starkt på börsfall världen över och fyra av tio fondbyten är försäljningar. USA-fonder köps mest av aktiefonderna. Det är första gången på över ett årtionde. Oron i Arabvärlden har däremot inte lett till försäljningar, utan optimism och små köp i flera fonder", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank. På köpsidan märks också många olika räntefonder. Men de traditionella räntefonderna lockar få. Räntan där har varit för låg.

Årets inledning med börsfall i Sverige och utomlands har fått svenskarna att sälja förra årets vinnare: tillväxtländer men också enskilda regioner som Ryssland- och Latinamerika.

”Få har däremot sålt olje- eller Nordafrikafonder. Orsaken är att de knappt finns i svenskarnas fondsparande. Istället märktes en liten optimism och små köp i 13 av 16 regionala fonder i Nordafrika”, säger Hemberg.

Mest köpta aktiefonder är istället USA-fonder. Det är första gången på många år. Och köpen är stora: 36 000 SEK per köp.

”Svenska fondsparare hoppas att oron i världen ska få hemvändande dollar att stärka USA-fonderna. Dessutom kommer nu många positiva tillväxtsiffror från landet. Att köpa USA-fonder är däremot nytt bland svenska fondsparare. Svenska sparare har inte sedan 1990-talet köpt USA-fonder i omfattning vi sett senaste veckorna”, säger Hemberg.

De vanligaste fondköpen under senaste månaden är i fyra fall av fem olika former av räntefonder. Företagsobligationer med högre risk lockar flest.

”Den historiskt låga räntan på vanliga räntefonder gör att spararna tröttnat på dem och väljer istället bland senaste årens nyheter, företagsobligationsfonder. Men flera av dessa fonder har givit mycket ojämna resultat senaste året. Därför köper spararna brett och många olika slags företagsobligationsfonder”, säger Hemberg.

Fondhandel privatpersoner
Förändring en månad Förändring ett år Feb
2011
Jan
2011
Feb
2010
Fondaffärer, st 13 % 34 % 247 000 219 000 184 000
Fondaffärer per dag 24 % 33 % 8 800 7 100 6 600
Fondaffärer per fondkonto och mån 15 % 0 % 1,5 1,3 1,5
Omsättning i fondsparandet* -2 % 2 % 21 % 23 % 19 %

Källa: Avanza Bank
* Fondhandelns omsättning för månaden i relation till det totala sparkapitalet i fonder.

För mer information:
Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank, telefon 070-861 80 47

avanzabank.se

Ladda ner