Artboard 1logo
Avanza
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK
Avanza Bank Holding |
  SEK |  %   SEK

Nov: Sparare väljer ockerfonder

Fondhandeln under november fortsätter på en låg nivå eller 0,8 fondbyten per sparare och månad. Köpbeloppen är dessutom hälften jämfört med för ett år sedan.

-          Förstavalet i november, korta räntefonder, tar nu ofta halva avkastningen i avgifter. Nästa år försvinner merparten i avgifter. Räntefonder har blivit rena ockerfonderna. Då är sparkonton ett mycket bättre val, vilket bankvärlden är dåliga på att förklara. Fondavgifterna borde anpassas till dagens låga avkastning. Det gäller även aktiefonderna, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.

Tillväxtfonder som Kina och Turkiet börjar nu märkas igen på köplistorna. Senast Kinafonderna fick påtagligt fler ägare var våren 2008.

Den utbredda makroekonomiska debatten om budgetunderskott, valutor och statsbudgetar har gjort att sparare tappat orienteringen. De väljer räntor eftersom det låter stabilt. Men de glömmer avgifterna.

Spararna har inte på allvar insett hur räntorna gått i backen de senaste 20 åren, vilket gör att de nu ger ca 1 procent i avkastning, medans avgifterna på 0,5-0,6 procent ofta är oförändrade. Ändå har svenskarna har sparat allt mer i räntefonder. Bara senast årtiondet har sparandet i korta räntefonder ökat med 250 procent, säger Hemberg. 

Idag kan svenskarna vänta sig ca 4 miljarder i avkastning på sina korta räntefonder per år. Under samma tid kommer svenskarna betala ca 2,5 miljarder i avgifter.

Så sent som för fem år sedan gav räntefonderna ofta 3-4 procent. Men idag, med den pressade räntan, så ser utblickarna för räntefonderna mycket dyster ut.

-          Avgifterna är hårresande. Med tanke på att räntorna väntas fortsätta på låg nivå borde avgifterna anpassas till tillväxten. Avgifterna på räntefonder borde sättas i jämförelse med statslåneräntan, som också är dess grund. Annars finns ingen anledning för svenskarna att spara i räntefonder. Dessvärre är räntefonder ofta enda utvägen för mycket pensionskapital, om spararna inte vill ligga i aktiemarknaden i perioder där de är skeptiska, säger Hemberg.

Snittavgiften på korta räntefonder är idag 0,36 procent enligt Placera Nu:s beräkningar. Även det är väldigt dyrt. Men mest pengar finns i de dyraste räntefonderna. Därför betalar snittsvensken cirka 0,5 procent i avgift på sin räntefond. Dyrast är Aktie-ansvars 0,62.

-          De två billigaste fonderna har avgift på 0,1 procent. Det är Spiltan Räntefond och Öhman Penningmarknadsfond. Men endast 4,3 miljarder finns idag i fondmarknadens billigaste räntefonder. Det motsvarar 1,8 procent av allt fondkapital i kort räntefonder. Övriga 98 procent eller 224 miljarder finns i räntefonder av det dyrare slaget. Det är ett hemskt exempel på usel rådgivning, säger Hemberg.

Mest köpta i november:

1) Kort ränta

2) Företagsobligationer

3) Kina

4) Turkiet

5) Tillväxt

Mest sålda i november:

1) Högrisk obligationer

2) Tillväxt

3) Svenska småbolag

4) Ryssland

5) Lång ränta